Skip to content

Bos der Onverzettelijken

Luchtfoto Bos der Onverzettelijken
luchtfoto bos der onverzettelijken

Het Bos der Onverzettelijken is een levend monument aan de Vrijheidsdreef in Almere Stad- Oost. Op initiatief van Stichting Samenwerkend Verzet 1940-1945 is tussen 1992 en 1993 het bos aangelegd. Meer dan 2.000 bomen zijn er met de hand geplant, als herinnering aan alle gefusilleerde Nederlandse verzetsstrijders.

Na 20 jaar is het Bos der Onverzettelijken behoorlijk uit zijn voegen gegroeid, waardoor het het bos een duidelijke structuur en identiteit mist. Ook zijn de meeste bomen door ouderdom en stormschade aan vervanging toe. Om ervoor te zorgen dat dit levende monument het oorspronkelijke doel weer kan vertegenwoordigen, vormen we het bos om tot een duurzaam park. Een park met een sterke eigen identiteit, dat ook geschikt is voor (landelijke) herdenkingen en educatieve projecten.

Het bos wordt in fasen omgevormd tot een park.

Verwijderen Weg 1940-1945 Bos der Onverzettelijken

Het college van B&W heeft besloten de Weg 1940-1945, die door het Bos der Onverzettelijken loopt, te verwijderen. De weg past niet in het ontwikkelplan voor het Bos der Onverzettelijken waarin het bos als één geheel wordt gezien met zo min mogelijk doorgaande wegen en paden. De nieuwe hoofdingang die ook toegang geeft naar de scouting en Jeugdland, komt met aangrenzend parkeren langs het bestaande Humberpad te liggen. Het gedeelte vanaf het Humberpad tot de hoofdingang zal opnieuw Weg 1940-1945 heten.

 Het bos wordt omgevormd en krijgt een duidelijke identiteit, een plek van bezinning, zodat dit levende monument het oorspronkelijke doel weer vertegenwoordigt. Bijkomend voordeel is dat het verwijderen van de weg bijdraagt aan de Bestuursopdracht Beheer Openbare Ruimte waarin is bepaald wat we als gemeente nog wel doen, en wat niet (meer) of minder. Almere wordt ouder. Daardoor moeten we als gemeente steeds meer aan beheer en onderhoud doen. Dat kost meer geld dan er beschikbaar is. Daarom maken we keuzes.

Meer informatie: Onttrekking Weg 1940-1945.

Herdenkinsveld verboden voor honden

Het Herdenkingsveld in het Bos der Onverzettelijken is sinds enige tijd verboden voor honden. Het Herdenkingsveld is een plek van rust en bezinning. We hebben een hek om het veld geplaatst. Borden geven aan dat het veld verboden is voor honden. 

Vleermuiskast

In het Bos der Onverzettelijken is een vleesmuiskast geplaatst. Vleermuizen kunnen hier overnachten of een nieuwe kolonie stichten.